Bus Lightyear

Mobiel oplaadstation op zonne-energie

Dit project was het resultaat van het mastervak Sources of Innovation. De opdracht was om een innovatief concept the ontwikkelen in de context van transport op zonne-energie en om een bestaande start-up uit te breiden met het ontwikkelde product of service.

In een team van drie hebben wij een mobiel oplaadstation op zonne-energie bedacht voor elektrische voertuigen. Met een Uber-achtige app kan deze bus dan langkomen rijden op en locatie dichtbij de gebruiker om zo meerdere elektrische auto’s op te laden met behulp van een uitklapbaar zonnedak. De bus was aangepast op het businessplan en visie van de Nederlands startup, Lightyear, welke recentelijk een productie zonne-auto op de markt heeft gebracht: de Lightyear One.

Ons idee werd uiteindelijk als de winnaar verklaard van de twaalf deelnemers, uitgeroepen door vertegenwoordigers van de gekozen startups, Een jaar later werd ons concept gepubliceerd in de Journaal Progress in Photovoltaics.

Mijn bijdrage aan het project was vooral het genereren en uitwerken van ideeën als wel het berekenen van de technische haalbaarheid. Daarnaast heb ik de gemaakte schetsen vertaald naar een digitaal model welke gebruikt werd voor renderen van grafische illustraties.

Doelstellingen van dit project:

  • Het begrijpen van innovatie-processen van producten met een dominant technologiecomponent.
  • In staat zijn om product innovatie te kunnen plaatsen in de context van technologie, marketing en verkoop, maatschappelijke ontwikkelingen, menselijke factoren en ontwerp en styling.
  • Inzicht vergaren in processen van conceptgeneratie en besluitmaking gerelateerd aan categorieën van nieuwe productconcepten.
  • Een idee pitchen aan belanghebbenden in minder dan 5 minuten aan de hand van een informatieve poster.