Allocator

besluitvormingstool

Allocator is een besluitvormingstool voor de Regionale Energiestrategieën, bestaande uit een webapplicatie die door middel van datavisualisatie en dynamische scenario's inzicht geeft aan besluitvormers. Hiermee krijgen zij grip op de consequenties van hun keuzes op onder andere opwek, de ruimte op het net, wind/zon-balans, maatschappelijke kosten en de meest geschikte projectlocaties voor wind- en zonne-energie. Allocator wordt momenteel gesteund door RES Achterhoek, Provincie Gelderland en Liander.

Van universiteitsproject naar eigen bedrijf

De tool is ontwikkeld als een vervolg op een universiteitsproject. In november 2019 benaderde de Regionale Energiestrategie Twente (RES Twente) de Universiteit Twente voor het ontwikkelen van een tool die hen kan helpen in het bediscussiëren en ontwikkelen van een energiestrategieplan om uiteindelijk de klimaatdoelen van 2030 te halen. Als onderdeel van het Fraunhofer Expertise Student Team op de universiteit, hielp ik met twee medestudenten aan de ontwikkeling van de eerste generatie van deze tool, toch ook wel ‘serious game’ genoemd.

Het bleek dat er veel behoefte en meer potentie was voor wat we hadden gemaakt, waardoor ik samen met een van de medestudenten en goede vriend, Tijn Stoffers, besloot om dit verder te ontwikkelen en aan te bieden aan meer regio’s. Zo ontstond ons bedrijfje: Appcentive.

De middelste screenshot is van de voorganger van Allocator die ontwikkeld is voor RES Twente, deze is openbaar en te vinden op www.res-twente-tool.nl

Een nieuw instrument

Met Allocator kan worden gekeken welke duurzame-energieprojecten kunnen worden gealloceerd, om zo niet alleen de regionale doelstelling te halen, maar ook om het elektriciteitsnet zo efficiënt mogelijk te benutten. Dit is een uitdaging omdat uiteindelijk de gemeente moet instemmen met de plannen, maar de onderstations op het elektriciteitsnet meerdere gemeentes bedienen, en een enkele gemeente ook vaak van meerdere onderstations gebruik kan maken.

Onze app stelt beleidsmakers in staat om op interactieve wijze te schuiven aan hun ambities, waarna er direct wordt berekend welke projecten deze ambitie kunnen waarmaken. Daarnaast wordt een hele hoop data op visuele wijze gepresenteerd zodat er meteen inzicht ontstaat. Hiervoor gebruiken wij een wat simpeler model dan de netbeheerder, maar kunnen daardoor wel binnen een seconde het grove plaatje geven van de gevolgen tegenover enkele maanden die de netbeheerder nodig heeft om een scenario uit te werken.

Dit is een animatie van de Allocator demo-versie van oktober 2022. De data in dit voorbeeld is fictief. De echte tool is helaas niet openbaar.

Volledig zelf ontwikkeld

De tool is volledig door Appcentive ontwikkeld, waarbij veel aandacht is besteed aan het uitdenken en ontwerpen van de gebruikersinterface. Het was erg belangrijk dat we hierbij de data begrijpelijk visualiseren voor een doelgroep zonder technische achtergrond, en tegelijkertijd de gebruiker niet overladen met informatie. Ook de programmatuur is allemaal zelf geschreven, waarbij ik vooral de front-end heb uitgewerkt. Voor het vergaren en accuraat presenteren van de data, als ook voor de meer inhoudelijke vraagstukken en politieke plaatsing van de tool, hebben we veel hulp gehad van het programmateam van RES Achterhoek.

Meer weten over Appcentive? Bezoek dan de website www.appcentive.nl